Giysideki Mum Lekesi Nasıl Çıkar ?
Giysideki, Kumaştaki Mum Lekesi
Mumun bir giysi, kumaş, masa örtüsü veya peçete üzerinde kuruması durumunda, mum lekesinin doğru şekilde ve tamamen çıkarılması birkaç aşama gerektirir.
Bu sayfadaki mum lekesi çıkarma tavsiyeleri, talimatında yalnızca yıkanabilir işareti olan giysiler için geçerlidir. Eğer doğal elyaflı, ipek, yün, deri, keten veya süet gibi narin kumaşlar veya astarlı giysilerden mum lekesi çıkarılması söz konusuysa ürünü size en yakın Dry Center Kuru Temizleme'ye götürerek ön leke çıkarma işleminin yapıldığı kuru temizleme hizmeti alabilirsiniz. Ayrıca yalnız kuru temizleme yapılabilen giysiler ve tekstil ürünleri suyla temas ettirilmemelidir.
Giysiden, Kumaştan, Örtülerden, Peçeteden Mum Lekesi Nasıl Çıkar ?
- Yapılması gereken ilk iş, damlamış olan muma bir buz küpü veya buz torbası koymaktır. Bu, mumun gevrekleşmesini sağlayacağından mum damlasını kazıyarak çıkarabilirsiniz.
- Mumun alabildiğiniz kadar kısmını hafifçe kazıyarak çıkarmak için plastik bir kart, kredi kartı veya ince bir tereyağı bıçağı kullanın. Asla ağzı tırtıklı normal bir bıçak kullanmayın; örtüye zarar verebilirsiniz.
- Mum parçalarının mümkün olduğu kadar fazla kısmını dikkatlice çıkardıktan sonra, ütüyü çıkarın ve biraz kese kâğıdı alın.
- Bu kese kâğıdını, mum lekesi olan kumaşın altına koyun, kumaşın cinsine bağlı olarak ütüyü ısıtın.
- Mum lekesi olan tarafın üzerine de ikinci bir kesekâğıdı koyun.
- Mum, kesekâğıdına geçinceye kadar üstteki kese kağıdını hafifçe ütüleyin.
- Soğuduktan sonra mum kalıntısının bulunduğu kese kâğıdını çöpe atın.
- Bütün mum lekesi çıkıncaya kadar işlemi yeni kese kâğıdıyla tekrarlayın.
Eğer renkli mum sözkonusuysa, giysiler, masa örtüsü veya peçete üzerindeki mum lekesi tamamen giderilemeyebilir. Böyle bir durumda, Dry Center Kuru Temizleme Servisinden destek alabilirsiniz.
Ayrıca, mum lekesi kumaştan nasıl çıkar sorusunun kumaş çeşitliliğinden dolayı tek bir cevabının olmadığını da aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Örneğin; akrilik, naylon, olefin, polyester veya bunların karışımı olan sentetik kumaşlar sert ve dayanıklı olmakla beraber, lekeler karşısında daha hassastırlar. Yün, pamuk, keten ve ipek gibi doğal kumaşlar ise daha yumuşak ve dayanıksız olmalarına karşın, mum lekesi kumaştan çıkarılır iken daha iyi sonuçlar verebilirler. Her halükarda, kumaştaki mum lekesini çıkarırken son derece dikkatli olmak gerekir.