dry center reklam alanı

Kuru Temizleme Araştırması Giriş

Giriş

Ürünleri temizleme sürecinde, su ile yıkama ve kuru temizleme olmak üzere başlıca iki farklı işlem uygulanabilir. Kirli ve lekeli ürünler su, sabun, deterjan vb. ile elde ya da makinede yıkanır veya petrol ürünü eriticiler ya da hidrokarbonlu eriticiler içerisinde temizlenir (Baykan ve Şanlı 1994, Sezgin 1994, Sönmez 1997).

Su ile yıkama birçok kişi tarafından bilinen ve çoğunlukla evlerde uygulanan bir işlem olup, daha çok pamuklu ve keten gibi bitkisel lifli kumaşlar için uygundur. Yün ve ipek gibi hayvansal lifli kumaşlar ise su ile yıkandıklarında bazı özelliklerini kaybeder (Baykan ve Şanlı 1994). Özellikle etiket bilgilerinde "sadece kuru temizleme uygulanır" ifadesi bulunan ürünlere kuru temizleme uygulanmalıdır. Ürün özelliğinin bozulması olasılığının yanı sıra bazı tür kir ve lekeler suda yıkama ile çıkmayabilir ve özel işlem gerektirir. Ayrıca kolalama ve ütüleme gibi uygulamalar özel bilgi, beceri, araç, gereç ve mekan gerektirebilir. Her geçen gün değişik özellikteki liflerden yapılmış ürünlerin yaygınlaşması, kadının çoğunlukla ev dışında çalışmasından dolayı zamanının sınırlı olması vb. faktörler eklendiğinde bu hizmetleri veren kurumlara olan ihtiyaç artmaktadır. Evde ya da çamaşırhanede yıkanabilecek kıyafetlerin ve perde gibi ev tekstil ürünlerinin kuru temizleme kurumlarına temizlik ya da ütü için verilmesi son yıllarda yaygınlaşmıştır. Takım elbise, ceket ve pantalon gibi dış giyim kuru temizleme yapılabilecek şekilde imal edilmelidir (Anon 1957). Tüketicilere ürün bakımı ile ilgili doğru bilgileri içeren etikete sahip ürün sunulması ve bu etiketlerin kolay anlaşılabilecek bir şekilde olması gerekmektedir (Collier 1974). Eğer tüketici, ürün etiketlerindeki bakımla ilgili bilgilerin anlamını bilmezse, sahip olduğu ürünün seçimi, bakımı ve uzun ömürlü olması için gereği gibi davranamayacak ve üründen arzu edilen verim sağlanamayacaktır (Workman and Choı 1999).

Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre, temel fizyolojik ihtiyaçlar arasında yer alan giyinmenin amacı, insan vücudunun dış etkenlerden korunmasıdır. Günümüzde giyinme korunmanın yanı sıra bireyin mesleğine, toplumsal yaşamına uyumunu destekleyen ve kişiliğinide yansıtan önemli bir faktördür (Karamen 1974). Bir bütün olarak vücudun taşıdığı her şey (şapkadan çoraba kadar) "giyim eşyaları" olarak kabul edilmektedir. Giyim eşyalarından uzun süre faydalanabilmek için, öncelikle seçimi ve kullanımı, daha sonra temizliği ve bakımı konularında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Giyim eşyalarının özellikle temizliği konusu, başta insan sağlığının korunması ve eşyanın yıpranmasının önlenmesi bakımından çok önemlidir.

Bize Ulaşın

  • Telefon: 444 4 379 (DRY)

  • Faks: 0216 428 48 70

  • Form: İletişim Formu için tıklayın.

Bizi Takip Edin!