dry center reklam alanı

Hijyenik Kuru Temizleme Nasıl Yapılır?

Virüslere Karşı Hijyen: Kuru Temizleme

Günlük, sosyal ve iş hayatımızın vazgeçilmez parçası olan giysilerimiz, sağlığımızı korumak ve hijyenimizi sağlamak konularında ayrı bir öneme sahiptir. Üstelik, bu zorlu koronavirüs günlerinde yapılan araştırmalar, virüslerin saatlerce, hatta günlerce kumaş yüzeylerde kalabileceğini bize göstermiş oldu. Neyse ki, bir yandan kumaş dokularını korurken, diğer yandan giysiler üzerindeki zararlı virüs, bakteri ve mikropları öldürmenin, hijyen sağlamanın dünyadaki en etkin yolunu biliyoruz: Kuru temizleme.

Dry Center, standart bir kuru temizleme hizmeti vermekle de kalmaz, her detayı üzerinde titizlikle durulan hijyenik kuru temizleme aşamaları ve 3M cihazlarla yaptığı işlem öncesi ve sonrası örnekleme ölçümlerle “etkisi kanıtlanmış bir hijyen” sağlar.

Hijyenik Kuru Temizleme Nasıl Yapılır?

Hijyen sağlayan kuru temizleme; özel çözücülerle temizleme, yüksek ısıda kurutma ve sıcak buharla ütüleme gibi çok katmanlı süreçler kullanılarak yapılır. Bu etkenlerle neredeyse bir sterilizatör görevi gören kuru temizleme, gözenekli kumaşlarda gizlenen zararlı mikroorganizmalar için dezenfektan etkisi yapar!

  1. Özel Çözücülerle Kuru Temizleme: Dry Center’da kullanılan son teknoloji kuru temizleme makinaları ve özel çözücüler sayesinde, virüs ve bakterilerin dezenfekte edileceği virüsidal bir ortam yaratılır. Kuru temizlemenin hassas çevrim hareketleri ile de tekstil ürünlerinin her noktası, virüsleri öldürecek güçte bir etkiye maruz kalır.

  2. Yüksek Isıda Kurutma: Kuru temizleme makinası, aynı zamanda gelişmiş bir kurutma makinesidir. Makinenin bu özelliği ile giysiler üzerinde güçlü ısının dolaştığı tekrarlı bir kurutma süreci uygulanır. Kurutma ile virüs, bakteri, mikrop ve alerjenlerin aktif kalamayacağı sıcaklık değerlerine (70°’ye kadar) ulaşılır. Bu şekilde, kuru temizlemenin dezenfeksiyon etkisi desteklenmiş olur.

  3. Sıcak Buharla Ütüleme: Kuru temizleme hizmetiyle veya tek olarak da alınabilen ütüleme, yalnızca kırışıklıkları gidermez. Minimum 110°, maksimum 200°’de üretilen basınçlı sıcak buhar, kumaş dokularına derinlemesine nüfuz eder ve bulaşıya neden olabilecek patojenlerin yapılarını bozguna uğratır! Dry Center; Avrupa’nın en ileri, buhar kazanlı ütü grubunu (Paskara ütü, pres ütü, manken ütü) kullanmaktadır.

Hijyenik hale getirilen giysiler, daha sonra dışarıyla temasları engellenecek şekilde kuru temizleme poşeti ile ambalajlanır ve teslim edilene kadar dış faktörlere karşı özenle muhafaza edilir.

Kuru Temizlemede Hijyen ve Sık Sorulan Sorular

Kuru Temizleme Koronavirüsü (Covid-19) Nasıl Öldürür?

Koronavirüs zarflı bir virüstür ve bu zarfın temel yapısının yağ olması, virüsün güçsüz tarafını oluşturur. Dry Center’ın kullandığı kuru temizleme sıvısının doğal bir yağ çözücüsü olması ile virüse karşı ilk öldürücü darbe yapılır. Kuru temizleme, kurutma ve ütüleme işlemlerinde kullanılan yüksek ısılar ve buhar da, koronavirüs için dayanılamayacak sıcaklıklar anlamına gelir. (Basit bir sağlama ile; elinizdeki koronavirüs için soğuk su ve sabun yeterliyken, biz kuru temizlemede sabundan çok daha etkili bir temizleme ilacı ve 70° ile 150° arası sıcaklık ve buhar kullanıyoruz.)

Amerikan 6abc kanalındaki Coronovirüs yayınına katılan Dr. Jonathan Stallkamp, kuru temizlemenin virüse karşı kesinlikle yardımcı olacağını söylüyor. Haber linki: 6abc News

Kuru Temizleme Hangi Virüslere Karşı Etkilidir?

Uluslararası Kuru Temizlemeciler Derneği’ne (DLI) göre Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verileri, profesyonel kuru temizleme uygulanan kumaşlardaki bütün virüslerde hızlı bir enfektivite kaybını göstermektedir. Çünkü kuru temizleme ısı ve kimyası, patojenleri öldürmektedir. İlgili DLI sayfası: DLI Coronavirus Resources

Kuru Temizleme Virüsleri Öldürür mü?

Kuru temizleme, uzman ellerde yapılan temizleme, kurutma, ütüleme süreçleriyle, kıyafetlerdeki virüs, mikrop ve bakterileri öldürür. Kuru temizleme makinesi, hem temizleme hem kurutma işlemlerini yaparken, kullanılan kuru temizleme çözücüsü de eşsiz bir katkı sağlar.

Kuru Temizleme Hijyenik mi?

Evet, Dry Center tarafından verilen kuru temizleme hijyenik bir hizmettir. Dry Center kuru temizleme hizmetinin hijyen sağlayan antiviral ve antibakteriyel gücü; mekanik, termal ve kimyasal faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır.

Giysiler Virüslere Karşı Kaç Derecede Yıkanmalıdır?

Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesi; kullanılan kıyafetler, havlu, çarşaf gibi tekstil ürünlerinin 60-90°C’de deterjan ile yıkanmasıdır. Bu gerçekten etkili bir yöntem olsa da, kumaş ve üretim özelliklerinden dolayı uygulanmasının önünde; aşınma, renklerde solma, deforme olma gibi önemli engeller olabilmektedir. Özellikle, hassas kumaşlı veya renkli ürünlerinize sadece bu yüzden erken veda etmeniz işten bile değildir.

İngiliz Gazetesi The Sun; yıkamanın veya yüksek sıcaklığın uygun olmadığı giysilerde kuru temizlemeyi tavsiye ediyor. Haber linki: The Sun News

Virüsler Kıyafette Ne Kadar Süre Kalır?

Birçok araştırma, koronovirüsün kumaş yüzeylerde günlerce canlı olarak kalabildiğini göstermektedir. Bununla birlikte, bulaşıcılık etkisinin ne kadar aktif olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir.

Benzer durum; alüminyum, ahşap, kağıt, plastik ve cam gibi nesnelerde virüs kaç saat yaşar, cansız yüzeylerde ne kadar aktif durur, insanlara bulaşır mı soruları için de geçerlidir.

Evde Makinede Yıkama Virüsleri Öldürür mü?

Tekstil ürünlerini evdeki çamaşır makinesinde 60-90°’de normal deterjanla yıkamak, virüslere karşı istenen sonucun elde edilmesini garanti etmemektedir. Bu yöntemin olumsuz olabilecek bir tarafı; en az bir kontamine maddenin, virüs ve bakterileri bulunduğu üründen diğerlerine de yaymasıdır. Örneğin; Belçika’da yapılan bir araştırmada; giyilmiş bir giysinizi, yeni bir pamuklu gömleğinizle yıkadığınızda, eski ve yeni giysinizdeki bakterilerin tüm çamaşırlarınıza yayılabileceği saptanmıştır.

En dayanıklı mikroorganizmalar da, düşünülenin aksine çölde veya derin denizlerde değil, evlerimizdeki çamaşır ve bulaşık makinesinde yaşarlar. Çünkü, salt makinedeki deterjan ve su sıcaklığı, bu dirençli virüs, mikrop ve bakterileri öldürmede her koşulda yeterli olmamaktadır.

Bulaşık makinesi için hazırlanan ve bazı çalışma prensipleri ve benzer yönlerinden dolayı çamaşır makinesine atıfta da bulunan Raghupathi ve meslektaşlarının bu yönde bir araştırması vardır. Araştırma Linki: Mikrobiyal Çeşitlilik ve Varsayılan Fırsatçı Patojenler

Açık ve Koyu Renkli Çamaşırlar Kaç Derecede Yıkanır?

Virüslere karşı 60-90°’de deterjan kullanılarak yapılan bir yıkama; teknik olarak sadece bu sıcaklığa dayanıklı beyaz giysileriniz ve tekstil ürünleriniz için uygundur ve her koşulda uygulanmamalıdır.

  • Renkli pamukluları 40°, hatta 30°'de yıkamanız tavsiye edilir. Aksi durumlar; renklerin solması, kumaş dokularının ve lif yapısının bozulmasına, dolayısıyla ürünün kullanım süresinin kısalmasına neden olur. Giysileri yıkarken toz yerine sıvı deterjan kullanımı, az da olsa yıpratıcı etkiyi hafifletebilir. Ayrıca, yıkama derecesinden bağımsız olarak, suyun kumaş liflerini büzerek deforme etmesi her zaman bir risk unsurudur.
  • Renkli veya beyaz çamaşırlar; ipek, yün, saten gibi hassas veya karma kumaşlardan üretildiyse, su kullanılarak yıkanmaları deformasyonlara neden olacaktır. Kuru temizleme sıvısı ise kumaş dokularına sudan daha nazik davranır ve onları su gibi yıpratmaz.
  • Üretim tekniğine bağlı olarak suyla temas etmemesi gereken hiçbir tekstil ürünü yıkanmamalı ve talimatında belirtildiği üzere kuru temizleme yapılmalıdır.

Giysi Hijyeninde Çamaşır Suyu Kullanılır mı?

Çamaşır suyu, ev temizliğinde mikrop öldürücü etkisi sebebiyle kullanılır ve bunda da gerçekten başarılıdır. Giysilerdeki kullanımı ise beyaz renklilerde leke çıkartma, beyazlatma ve ağartma amaçlıdır, dahası bir tekstil ürününün rengini çıkarmak için bile kullanılabilir. Etken maddesi sodyum hipoklorit olan çamaşır suyu, oksidizasyon ile bu sonuçların alınmasını sağlayan bir kimyasaldır.

Sonuçta; yıpratıcı etkisinden dolayı çamaşır suyunun bütün bir giysi hijyeninde kesinlikle kullanılmaması gerekir. Kumaşta oluşan çamaşır suyu lekesi, kimyasal bir reaksiyona işaret edeceği için leke çıkarma işlemleri de sonuç vermeyecektir.

Ellerde, ciltte tahriş, boğazda yanma ve gözlerde yaşarmaya neden olabilen çamaşır sularının iyi havalandırılmış yerlerde, ürün talimatına göre kullanılmasını tavsiye ederiz. Ek bilgi olarak, tehlikeli kimyasal tepkimelere neden olduğu için çamaşır suyunun; alkol, amonyak, ispirto, karbonat, klor, kolonya, sirke, tuz ruhu gibi ürünlerle karıştırılmasından özellikle kaçınmak gerekir.

Giysi, Nevresim ve Diğer Tekstillerdeki Ortak Patojenler Nelerdir?

İster ipek gömlek, kadife pantolon, yün ceket, deri mont, kürk, gelinlik, ister yorgan, yastık, perde, koltuk kılıfı, masa örtüsü olsun kumaşlarımızda, birçok patojenin bulunduğu biyolojik bir çeşitlilik vardır.

Bu çeşitlilik; kötü şöhretli E. Coli’den (Koli Basili) ilaca dirençli stafilokoklara, iyi huylu grip virüsünden hepatit A adlı tehdide, salmonella bakterisinden norovirüs ve rotavirüse kadar geniştir. Influenza, H1N1, SARS, MRSA gibi virüs ve bakteriler de zaman zaman bu çeşitlilik içinde yer almaktadır.

Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, ev tipi çamaşır makinelerinin % 60'ının koliform bakterileri için pozitif test edildiği, % 20'sinde stafilokok olduğu görülmüştür. Bunlara, küf ve mantar sporlarının eklenebildiği düşünülürse, tekstillerle ilgili temizlik ve bakım hizmetleri için profesyonellerle iletişimde olmanız yerinde olacaktır.

Dry Center’ın hijyeni önceleyen hizmetleri sizin için var!

Bize Ulaşın

  • Telefon: 444 4 379 (DRY)

  • Faks: 0216 428 48 70

  • Form: İletişim Formu için tıklayın.

Bizi Takip Edin!